قیمت ناودانی یکی از انواع پروفیلها است که نقش مهمی در صنعتهای مختلف و نیز صنعت ساختمانسازی دارد. شکل ظاهری آن بسیار شبیه به حرف U انگلیسی بوده و شکل زاویهی سطح مقطع آن گرد است. این دسته از مقاطع دارای نمونههای مختلفی هستند که بر اساس عاملهای گوناگونی این نمونهها را در دستههای متفاوتی قرار میدهند. یکی از این مؤلفهها برای دستهبندی پروفیلها جنس آنها است که بر اساس این دستهبندی این مقاطع در دستههای آلومینیومی، گالوانیزه، استنلی استیل یا فولاد ضدزنگ و غیره قرار میگیرند. در ساخت این دسته از مقاطع به غیر از فولادهای کربنی و نیز پوشش گالوانیزه میتوان از آلومینیوم و کامپوزیتهای پلیمری بهره گرفت. با توجه به جنسهای مختلف سازندهی این پروفیلها هریک کاربردهای منحصر به فرد خود را داشته و همچنین سایز آنها و نیز وزن و سایر ویژگیهایشان مخصوص به خودشان است. در کنار اینها با توجه به نوع پروفیل قطعاً قیمت آن نیز متفاوت خواهد بود.
عموماً این محصول در تمام دنیا تحت 3 نوع استاندارد خاص طراحیشده و به تولید میرسند که این 3 استاندارد به شرح زیر هستند:
- استاندارد اروپایی به نام DIN 10236 که بانامهای UNP و UPN هم شناخته میشود.
- استانداردی که برای مقاومت پروفیل در برابر خوردگی است و به نام DIN EN ISO 12944-3 شناخته میشود.
- و آخرین استاندارد نیز مربوط به کشور فرانسه است که بانام NF A 45-255 در بازار شناخته میشود.
کاربرد پروفیل ناودانی چیست؟
همانطور که در بالا هم گفته شد این پروفیل ها نمونههای مختلفی دارند و بر حسب آن کاربردهای آنها در صنعتهای گوناگون نیز با هم تفاوت میکند. اما اگر بخواهیم بهصورت کلی از کاربردهای این پروفیل بگوییم مانند سایر پروفیلها در ساختمانسازی کاربرد دارند و این کاربردها میتواند شامل این موارد باشد: ساختن پایهها، ساختن خرپا، برای طراحی و ساخت قاب سازهها، تیر آهنها و ستونها. همچنین به غیر از اینها نوعی از این پروفیلها هستند که از نظر ابعادی کوچکتر هستند و عموماً آنها را برای ساختن کرکرههایی که جلوی درب مغازهها میبینید استفاده میشوند. علاوه بر این، این مقاطع در طراحی و ساخت نمای ساختمانها هم مورداستفاده قرار میگیرند. از ناودانیهای که جنس آلومینیومی دارند در ساختن و زیرسازی نماهای بروز و جدید استفاده میشود.
کاربرد ناودانیهای مختلف در صنایع مختلف
یکی از مؤلفههایی که روی کاربرد این محصول مؤثر هستند جنس این پروفیلها است. در واقع میتوانیم بگوییم کاربردی که این پروفیلها در صنعت دارند با توجه به جنس آنها با هم فرق میکنند. همانطور که گفتیم یکی از نمونههای این پروفیل نوع آلومینیومی آن است که کاربرد آن موارد زیر است:
- ساختن شاسی برای تریلرها
- ساختن چهارچوبهای درب و پنجرهها
- ساختن نماهای امروزی
- ساختن اسکلت برای انواع سازهها
پروفیلهای آلومینیومی بسیار سبک وزن هستند و به غیر از اینکه بسیار محکم و مقاوم هستند بهذخوبی نیز میتوانند شکلهای مختلف را بپذیرند. به علت وجود این دلیلها پروفیلهای آلومینیومی در صنایع مختلف کاربرد فراوانی دارند.
یکی دیگر از مؤلفههایی که این محصول را بر اساس آن تقسیم بندی میکنند شکل ظاهری آنها است. این پروفیلها بر این اساس به دو دستهی مشبک و ساده تقسیمبندی میشوند. مقاطع ساده در ساختن پلهایی که از نوع باربر هستند مورد استفاده قرار میگیرند در حالی که انواع مشبک این پروفیلها برای ساخت قفسههای فولادی به کار میروند.
یکی از مواردی که خوب است به آن توجه داشته باشید این است که خود پروفیلهای مشبک نیز گونههای مختلفی دارند. این مقاطع بر اساس شکل ظاهری بالها در دو نوع UPE و UPN دستهبندی میشوند. البته در کنار این دو نوع یک نمونهی دیگر هم از این مقاطع موجود است که از نظر ضخامت در مقایسه با بقیهی پروفیلها بیشتر هستند و وزن بیشتری هم دارند و آنها را در بازار به نام ناودانی اروپایی میشناسند و با نماد UNP نیز نمایش میدهند. این پروفیل همانند مشخصههای متفاوتی که دارد کاربرد آن نیز با بقیهی انواع این مقاطع متفاوت است و عموماً در پروژههای بسیار بزرگ و صنعتی از آنها استفاده میشود.
ناودانیها چگونه تولید میشوند؟
گفتیم ناودانیها بر اساس شکل ظاهری به دو دستهی ساده و مشبک تقسیم میکنند. حال توضیح مختصری راجع به نحوهی تولید هر یک از این پروفیلها میدهیم.
نحوهی تولید پروفیل ساده
این دسته از پروفیلها از ورق گرم تولید میشوند و میتوانند به هر دو روش سرد و گرم گالوانیزه شوند. این پروفیلها در سایزهای مختلفی به تولید میرسند که شامل هشت، ده، دوازده، چهارده و شانزده هستند. همچنین ارتفاع این مقاطع میان سی تا چهارصد میلیمتر متغیر است. بیشترین مصرف این دسته از پروفیلها در ساختن پلهای باربر، ماشینسازی و مصرفهای صنعتی است.
نحوهی تولید پروفیل مشبک
این فراورده هم مانند پروفیل ساده از ورقهای گرم تولید میشوند و گالوانیزه کردن آنها هم به هر دو شیوهی سرد و گرم صورت میپذیرد. بیشترین کاربرد این دسته از پروفیلها در ساختن قفسههای فولادی که بسیار مقاوم هستند، نصب کردن سنگها به شکل خشک، ساختن سازههای کموزن فولادی و غیره است.
نحوهی تولید پروفیل UNP
همانطور که پیشتر نیز گفته شد این دسته از پروفیل ها ضخیمتر و سنگینتر از پروفیلهای معمولی هستند و تحت استاندارد اروپا ساخته میشوند. از جمله کاربردهای این پروفیلها میتوان به این موارد اشاره کرد: ساخت بادبندها، ساختن تیرها، ساختن قوطیهایی که در ستون به کار میروند، در ساختن خرپا و غیره.
تفاوتهای ناودانیهای UNP و UPA
شاید بتوان گفت مهمترین تفاوت دو پروفیل UNP و UPA در استانداردهایی است که بر اساس آنها ساخته میشوند. پروفیل UNP که UPN هم نامیده میشود بر اساس استاندارد اروپایی تولید میشود که نام آن DIN 1026-1 است. اما پروفیل UPA یک پروفیل بال موازی است که برحسب استاندارد DIN 1026-2 ساخته میشود. تولید انواع UPA راحتتر از UNP است و در عین حال قیمت نهایی آن نیز پایینتر است. همچنین UNP ها در مقایسه با UPA مقاومتر هستند که به دلیل این است که بال آن دارای ضخامت بیشتری است و در عین حال شعاع قسمتی که بال به جان را وصل میکند نیز بیشتر است.